In dit inkijk exemplaar kun je de inhoudsopgave van het e-book bekijken, de inleiding lezen en een hoofdstuk over cyclisch leven. Het e-book is rijk geïllustreerd, het inkijkexemplaar bevat alleen tekst.
Inhoudsopgave
Inleiding 6
Cyclisch leven 8
Het Keltisch jaarwiel 10
Januari
– Janus 13
– Nieuwjaarsdag 14
– Driekoningen 14
– Winterslaap 16
– Maand van goede zelfzorg 17
– Contact maken met je spirituele baarmoeder 18
– Boom van de maand: Hazelaar 20
– Omslag periode 22
Februari
– De natuur ontwaakt 23
– Imbolc 24
– Carnaval 26
– Valentijnsdag 28
– Lentekriebels 29
– Voeding voor lichaam en geest 30
– Bloem van de maand: Sneeuwklokje 33
– De lente tegemoet 33
Lente: 35
Maart
– Zaadjes ontkiemen 37
– Ostara 38
– Van binnen weer naar buiten 41
– Voorjaarsschoonmaak 43
– Kruid van de maand: Brandnetel 48
– Overgang maart – april 49
April
– Venus 50
– Pasen 51
– April doet wat-ie wil 57
– Bezield handelen 58
– Kruid van de maand: Madeliefje 59
– Overgang april – mei 60
Mei
– Beltane 62
– Hemelvaartsdag 65
– Pinksteren 66
– Sensualiteit 70
– Boom van de maand: meidoorn 74
– Overgang mei – juni 76
Zomer: 77
Juni
– Juno 80
– Een tijd van volgroeien en rijpen 81
– Hoogtijdagen qua energie 82
– Zorgen voor later 82
– Litha– midzomer 83
– Sint-Jan 85
– Kruidenwis 86
– Kruid van de maand: Vlierbloesem 90
– Overgang juni – juli 92
Juli
– Zomerkoninkjes 93
– Afronden; pas op de plaats 94
– Bezinktijd 95
– Hondsdagen 97
– Maria Magdalena 98
– Kruid van de maand: Echinacea Purpurea 100
– Overgang juli – augustus 102
Augustus
– Zoals men zaait, zo zal men oogsten 103
– Lughnasadh 105
– Leeuwenpoort 109
– Komkommertijd 110
– Kruid van de maand: Braam 111
– Overgang augustus – september 113
Herfst: 114
September
– De zoete vruchten van het leven 117
– R in de maand 117
– Mabon 119
– Michaëlsfeest 122
– Aanvang yin tijd 124
– Lemniscaat, symbool van oneindigheid 125
– Kruid van de maand: Goudsbloem 127
– Overgang september – oktober 129
Oktober
– Herfstmaand 130
– Dierendag 131
– Samhain 133
– Wintertijd 138
– Draden van verbinding 140
– Boom van de maand: tamme kastanje 144
– Overgang oktober – november 145
November
– Allerheiligen en Allerzielen 146
– Sint-Maarten 147
– Gekkengetal 148
– De dood is nodig voor nieuw leven 149
– De winterblues 150
– Noveen 152
– Kruid van de maand: Rozemarijn 158
– Overgang november – december 159
Winter: 160
December
– Niet weten 163
– Sint-Nicolaas 164
– Yule – midwinter 166
– Heilige Nachten 170
– Kerst 171
– Boom van de maand: Spar 176
– Overgang december – januari 178
Nawoord 179
Inleiding
Natuurlijk ZIJN, leven in verbinding met het ritme van de natuur is een E-book dat je uitnodigt om bewust in verbinding met de natuur te leven en te ontdekken hoe jouw eigen innerlijke processen hier parallel aan lopen. Hoe meer je in verbinding leeft met de natuur, hoe meer rust, balans, harmonie, bezieling, magie en flow je zult ervaren. Je staat namelijk niet los van de natuur, maar bent er onderdeel van.
Alles in de natuur is cyclisch en volgt vaste ritmes. Als vrouw ben je hier van nature al mee verbonden door je menstruatiecyclus. In de westerse maatschappij is het echter niet zo gebruikelijk om je op deze natuurlijke cycli af te stemmen en dat is mijns inziens een groot gemis.
Jaren terug raakte is verstrikt in de gejaagdheid van de westerse maatschappij. Mijn zenuwstelsel raakte overbelast en mijn fysieke gestel reageerde heftig op het niet volgen en eren van mijn natuurlijke ritme. Ik wist ‘dit moet anders’ en daarmee begon mijn zoek-en-ontdekkingstocht om natuurlijk-er te ZIJN.
Zo ontdekte ik dat de lente en zomer en de actieve naar buitengerichte energie (yang) die daarbij hoort in deze maatschappij meer gewaardeerd wordt dan de energie van inkeer, rust en bezinning (yin)die onlosmakelijk bij de herfst en winter hoort. Ik ontdekte mijn valkuil van continu ‘aan’ staan en meegaan in de naar buitengerichte energie waarbij ik weinig tijd vrijmaakte voor rust en inkeer, terwijl ik hier wel een verlangen naar had.
Er kan niet altijd actie zijn, net zo goed als dat er niet altijd rust kan zijn. Als er een natuurlijke balans is, dan wisselen deze twee elkaar af. Net zoals je dat ziet en ervaart bij het dag en nacht ritme: na een dag van arbeid en actie volgt de nacht om uit te rusten en weer op te laden, zodat je genoeg energie opdoet om de dag die voor je ligt weer aan te kunnen gaan.
De vier seizoenen vergroten deze cyclus van actie en rust nog eens uit.
Inmiddels leef ik al jaren in verbinding met de natuurlijke cycli en ritmes en daarmee met mijn eigen natuurlijke ritme. Ik ben me heel bewust van de cadans tussen actie en ontspanning, van de naar buitengerichte en naar binnen gerichte energie en hoe ik hier een gezonde balans tussen kan houden.
Om mij heen zie en hoor ik vaak dat mensen geen natuurlijke balans in zichzelf ervaren, maar hier, net als ik destijds, wel naar verlangen. En zo ontstond in mij het idee om een E-book te schrijven over hoe de natuur je spiegelt en uitnodigt om weer in verbinding te komen met je eigen natuurlijke ritme.
Omdat ik toe was aan meer verdieping in mezelf met betrekking tot de natuurlijke ritmes heb ik twaalf maanden uitgetrokken voor het schrijven en samenstellen van dit E-book. Ik heb ervoor gekozen om per maand de energie in te voelen en hierover te schrijven. Hierdoor kon ik letterlijk zien wat er in de natuur speelt en invoelen waartoe de energie uitnodigt.
Per maand heb ik passende mijmervragen (herkenbaar aan de groene blokken) en oefeningen toegevoegd die inspireren om te verdiepen in jezelf. Omdat ik graag met kruiden werk, heb ik voor iedere maand een kruid (of boom) toegevoegd die dan bloeit, met daarbij weetjes en bij de meesten kruiden ook een recept.
Leidraad en inspiratiebron voor het samenstellen van dit E-book zijn de Keltische jaarfeesten en de christelijke feesten geweest. Deze feesten zijn onlosmakelijk verbonden met de tijd van het jaar en nodigen je uit om meer in verbinding te komen met jezelf.
Natuurvolkeren, zoals bijvoorbeeld de Kelten, hadden een groot inzicht in de natuurlijke ritmes. Ze leefden in harmonie met de natuur en deelden het jaar in door vaste ijkpunten op een cirkel te plaatsen. Deze ijkpunten werden gevierd in acht jaarfeesten.
Omdat ik katholiek ben opgevoed en altijd erg gehouden heb van de symboliek in de verhalen vanuit de bijbel (esoterisch christendom) ben ik gaan onderzoeken hoe deze verhalen zich verhouden tot het leven in een natuurlijk ritme. Het bleek nauw verweven aan elkaar. Ik ontdekte dat veel katholieke feesten hun oorsprong hebben bij natuurvolkeren en dat ze onlosmakelijk met de tijd van het jaar waarin het feest gevierd wordt, verbonden zijn. Daar valt heel veel wijsheid uit te halen. Vroeger wist men dat, vierde men deze feesten veel bewuster. Tegenwoordig is daar vooral een verlangen naar.
Met dit E-book hoop ik jou te inspireren om de feestdagen door het jaar heen bewuster te beleven en vorm te geven. Ik nodig je uit om de cycli van de natuur te doorgronden, waardoor je natuurlijk-er kunt ZIJN.
Cyclisch leven
Het ritme van de natuur is cyclisch: rond en in spiraalvormen.
Een cirkel heeft geen begin en geen eind en symboliseert daarmee eenheid en eeuwigheid. Bovendien is onze wereld een cirkel, evenals de zon, de maan en de planeten.
De spiraal is het symbool van geboorte en wedergeboorte, van leven en loslaten. Bij een spiraal wordt een cirkel doorbroken: opgedane kennis wordt meegenomen naar een volgende fase, wat groei symboliseert. Spiralen beelden het eeuwige ritme van de natuur uit en daar maken wij als mens allemaal deel van uit.
Cycli lopen als een rode draad door het leven, het is het fundamentele ritme van de natuur en van de mens. Echter in onze westerse maatschappij zijn we gewend geraakt om lineair te denken: iets heeft een begin en een eind. Het leven wordt gezien als een lijn van geboorte tot dood.
Zo dicht als natuurvolkeren, zoals de Kelten en Germanen, bij de natuur stonden, zo ver staan de meeste mensen daar nu vanaf. De hectiek in de maatschappij en het gejaagde tempo zijn voor steeds meer mensen niet vol te houden. Burnout is een verschijnsel dat in vroegere tijden niet voorkwam, maar in onze huidige tijd veelvuldig aanwezig is.
Door de ritmes in de natuur weer te herkennen, kun je zien wat voor jou de juiste en volgende stap is om in harmonie met het leven te blijven. Om dingen te doen die bij jou passen, in je eigen tempo. Hierdoor kun je op een ontspannen manier bergen verzetten in plaats van dat het je onnodig veel inspanning en energie kost.
In het cyclisch denken, kijk je naar de patronen in de natuur. Alles komt telkens terug en kan opnieuw vorm krijgen. Het is een proces van continue evolutie die gepaard gaat met veranderingen. Deze patronen herhalen zich voortdurend, ze verlopen in een ritme, zoals je bij de vier seizoenen heel goed kunt zien.
Een bekend symbool dat dit ritme illustreert is het yin-yang symbool, waar yin staat voor het donker en het ontvangende principe en yang voor het licht en het uitstralende principe.
Je hebt een periode in het jaar die meer yang is (de lente en zomer) en een periode die meer yin is (de herfst en winter).
Yin en yang zijn twee polen die elkaar aanvullen en in evenwicht houden, ze kunnen niet zonder elkaar bestaan. Beide helften zijn even groot, er zit een stukje yin in yang en een stukje yang in yin. Polen vormen twee delen van een eenheid, alles in de natuur is gericht op deze eenheid.
Vrouwen zijn van nature sterk verbonden met de cycli van de natuur door hun menstruatiecyclus. Er schuilt veel wijsheid in het proces dat je als vruchtbare vrouw iedere maand meemaakt. De cyclische aard stelt je vanaf jonge leeftijd in staat om je te verbinden met de cyclus van leven, dood en wedergeboorte. Door je te verbinden met je eigen cyclus kan jouw natuurlijke ritme een bron van kracht worden.
Het is jammer dat er hier in het westen weinig aandacht voor is en dat de menstruatie vaak als hinderlijk wordt ervaren, terwijl er zoveel wijsheid in schuilt. Je lichaam wil die paar dagen in de maand rusten en de tijd krijgen om te luisteren naar wat er losgelaten en hernieuwd mag worden. Het vraagt op dat moment niet om een paracetamol om vol gas door te kunnen gaan. Wat dat betreft hadden de natuurvolkeren zoals de Indianen het goed geregeld: vrouwen mochten zich in de maanhut terugtrekken ten tijde van hun menstruatie en kregen de tijd om te rusten en te dromen.
Als je de aard van het bestaan eenmaal begrijpt, begrijp je meteen waarom het zinloos is om je vast te houden aan van alles en nog wat (zoals aan oude overtuigingen en beperkende ideeën) en hoe het je nodeloos veel energie kost als je je verzet tegen veranderingen.
Beweeg mee en houd je nergens te krampachtig aan vast, heb vertrouwen dat de dingen hun natuurlijke verloop hebben. Als je iets verliest, krijg je er altijd iets anders voor terug; neem afscheid van het oude en verwelkom het nieuwe, iedere keer weer!
De natuur bevat zoveel diepe wijsheden, daar kun je alleen maar ontzag voor hebben. En door je hiervoor open te stellen, kun je heel natuurlijk ZIJN.
Als je de cyclische aard van de schepping wilt begrijpen, is alles wat je hoeft te doen je ervoor open te stellen en het te ervaren. Als jij je wezenlijk verbindt met de natuur en haar cycli ervaar je hoe helend, inspirerend en rustgevend het is om dit te doen. De natuur is altijd in haar element en dat ben jij ook als je bewust in verbinding bent!
Met dit E-book hoop ik jou te inspireren om de natuurlijke ritmes te leren zien, voelen en ervaren in jezelf, zodat je ze kunt omarmen en eren. Zo kan het onderdeel uit gaan maken van jouw dagelijks leven en kun je natuurlijk ZIJN.