Overgangen, ze horen bij het leven. Je hebt kleine dagelijkse, zoals de overgang van dag naar nacht en grotere overgangen, zoals van het ene seizoen naar het andere. Maar ook overgangen in je persoonlijk leven waarbij je van de ene fase naar de andere over gaat.

Op het moment van schrijven bevinden we ons in de overgang van winter naar lente, wat voor de meeste mensen een prettige overgang is. Het vooruitzicht van de lente, een seizoen van ontluiken, groei en bloei, na een seizoen van (vries)kou en ogenschijnlijke dood in de natuur doet een mens goed.
De overgang van het ene seizoen in het andere is steeds een mooi moment in het jaar om even bewust stil te staan bij wat dat met jou doet. Elk seizoen heeft namelijk een eigen karakter en sfeer en dit spiegelt zich ook terug in jouw leven.
Net als de overgangen tussen de vier seizoenen, zijn ook deze twee overgangen jaarlijks een vast gegeven: je verjaardag; jouw overgang naar een nieuw levensjaar en aan het eind van een kalenderjaar; de overgang van een oud naar weer een nieuw jaar.
Ik vind het altijd heerlijk om jarig te zijn en blik, net zoals ik dat met de jaarwisseling ook doe, terug op mijn afgelopen jaar;
waar ik dankbaar voor ben, wat ik geleerd heb, wat ik eventueel los wil laten… en ik proost op het leven met mijn dierbaren.
En jij, hoe beleef jij deze twee overgangen in het jaar?
De levensloop van ieder mens zit vol overgangen
Overgangen zijn als een brug die de ene oever met de andere verbindt. Iedere levensloop kent verschillende overgangen, waarin je van de ene fase – over de spreekwoordelijke brug – naar de andere fase beweegt. Met daarin een aantal fasen die universeel zijn, zoals de overgang van kind naar puber naar adolescent en uiteindelijk naar volwassenheid. De leeftijden waarop deze overgangen plaatsvinden kunnen echter individueel verschillen.
Er zijn overgangen die over periodes in je leven gaan, zoals je overgang van de lagere school naar de middelbare school, van student naar werknemer, van vrijgezel naar een relatie krijgen en gaan samenwonen/trouwen, vader/moeder worden, voor vrouwen DE overgang, het overlijden van je ouders en uiteindelijk de ultieme overgang van een leven hier op aarde naar een leven…. net waar jij in gelooft dat je na je dood heen zult gaan (als je tenminste gelooft in ‘iets’ na de dood).
Naast deze universele overgangen zijn er ook overgangen die bepaald worden door aangrijpende gebeurtenissen zoals het overlijden van een dierbare, scheiding, ontslag, ziekten en verhuizing.
Blik eens terug op alle overgangen in jouw leven, hoe heb jij die beleefd?
Waren er aangrijpende gebeurtenissen die voor een abrupte overgang hebben gezorgd in jouw leven? –
hoe ben jij hiermee om gegaan?
DE overgang
Het leven van een vrouw kent ook overgangen die gemarkeerd worden door hormonale veranderingen; van de eerste menstruatie tot zwangerschap, de kraamtijd, de overgangs jaren en de menopauze.
De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw, een periode van gemiddeld 10 jaar waarin het lichaam op zoek is naar een nieuwe hormonen-balans. Voor veel vrouwen is dit een intense periode, met (veel) lichamelijk ongemak en emotionele opschudding. Echter is deze overgang in essentie een spiritueel proces, een kans om vanbinnen héél te worden.

Lisette T’Hooft, auteur van het het boek ‘spiritueel door de overgang’ noemt de overgang zelfs ‘de bloeitijd van de ziel’; “De fysieke en emotionele energie die je van de natuur hebt meegekregen voor het moederschap, komt vrij en wordt beschikbaar voor ‘hogere’ zaken, voor spiritualiteit. Die energie is fenomenaal. Het is een heftig, maar door en door spiritueel proces, waardoor je ziel kan opbloeien als nooit tevoren’.
Dat het een heftig proces is kan ik beamen, maar inmiddels ook dat mijn ziel opbloeit als nooit te voren.
DE overgang is zoveel omvattend, dat ik daar graag een apart blog aan wijd. Hierin zal ik je ook meenemen in mijn eigen ervaringen, want het is de fase waarin ik mij nu al een aantal jaar bevind.
Inmiddels kan ik deze fase omarmen en ermee ZIJN, maar dat is niet zonder slag of stoot gegaan, dat kan ik je alvast wel vertellen.
Iedere overgang is een verandering
Een overgangsperiode is dus een veranderingsproces. En klein of groot, het maakt je er (weer) attent op hoe jij jouw leven wilt leven. Veranderingen worden niet altijd met open armen ontvangen, bewust of onbewust kun je je verzetten tegen een overgang (en dus een verandering) in je leven. Met natuurlijk de kanttekening dat de één gemakkelijker met veranderingen om kan gaan dan de ander.
Vaak wordt er juist niet heel bewust bij een overgang stil gestaan, terwijl dit wel heel fijn en zelfs essentieel is om te doen. Zeker bij grote overgangen in je leven, zoals van baan veranderen, een verhuizing, moeder/vader worden, kinderen die uit huis gaan, je ouders verliezen, een relatie die beëindigd wordt….
Je laat iets of iemand los en daar mag je best even bij stil staan. Iedere grote overgang is namelijk een uitnodiging om te reflecteren; wat voel ik hierbij?, wat heeft er nu mijn aandacht en zorg nodig?
Overgangen zijn ook mooie momenten om eens heel bewust stil te staan of jij je leven nog leeft zoals je het wilt leven of dat je geleefd wordt (dat laatste is er heel vaak onbewust ingeslopen en daarom des te essentiëler om je hier weer bewust van te raken).
Het sneeuwklokje, de bloem van de overgang van winter naar lente

Het Sneeuwklokje is de koningin van Overgang en Wedergeboorte. Ze bloeit op de grens tussen de winter en lente, tussen dood en leven, tussen kou en warmte. Ze is een bloem van hoop, van het leven dat altijd weer terugkeert na een tijd van ogenschijnlijke dood zoals in de natuur.
Als de sneeuwklokjes hun kopjes boven de aarde uitsteken, word ik al een kind zo blij en bewonder hun schoonheid. Zo’n klein bloemetje met zoveel power. Want zelfs als het vriest en er sneeuw ligt, komt zij op om ons mensen te laten weten: ‘de lente komt eraan!’
Ik wens jou een fijne overgangstijd van winter naar lente.
Wil je iets delen over wat er in jou leeft n.a.v. mijn blog, voel je welkom, ik lees je graag!
lieve Esther, ik heb veel moeite met de overgang van een volwassen en actief leven naar ouder zijn, begin van de laatste levensfase.
Hoi lieve Carla, dat kan ik me best indenken, jij beleeft de overgang naar de laatste fase en dat lijkt mij ook best een pittige overgang. Maar ook vast weer met mooie dingen die horen bij die fase vh leven. Ervaar je dat ook?