Ademhalen gaat vanzelf, je denkt er niet bewust over na, het IS er gewoon.
In het dagelijks leven verspil je helaas vaak onbewust veel energie door te oppervlakkig en te snel adem te halen. Gelukkig is de ademhaling wel het enige automatische lichaamsproces dat je zelf kunt beïnvloeden.
Een gezonde ademhaling is cruciaal voor je fysieke en geestelijke gezondheid. In dit blog vertel ik je graag waarom dat zo is, wat de invloed van stress op je adem is en hoe je zelf je ademhaling positief kunt beïnvloeden als bewuste bijdrage voor je gezondheid en algehele welzijn.
Wat is een natuurlijke & gezonde ademhaling?
Een natuurlijke en gezonde ademhaling is rustig en laag, via de buik.
Doordat je buik uitzet tijdens de ademhaling, kunnen je longen zich optimaal vullen met lucht. Er is voldoende tijd om alle zuurstof uit de adem op te nemen in het lichaam waardoor o.a. je spijsverteringsorganen goed hun werk kunnen doen. Je longen worden er krachtiger van, je bloeddruk daalt en je hart hoeft minder hard te werken. Deze ademhaling kost je geen inspanning en je lichaam brengt deze manier van ademhalen in verband met rust en ontspanning.
Een gezonde ademhaling is tussen de 8 a 12 keer per minuut. En in rust zelfs maar tussen de 4 a 8 keer per minuut.
Stress zorgt voor het versnellen van de ademhaling
Door stress en teveel druk in je leven kan je ademhaling ontregeld raken. Je ademhaling wordt oppervlakkiger en gejaagder. Je buik beweegt dan niet mee en je ademt vanuit je borst.
Bij langdurige stress kan dit tot hyperventilatie en allerhande fysieke en mentale klachten leiden. Maar andersom geldt het ook: snel en oppervlakkig ademen verhoogt de stress in je lijf, want hierdoor worden er meer stresshormonen aangemaakt.
In een stressvolle situatie kan je ademfrequentie wel oplopen tot 20 a 25 keer per minuut. Dit kun je vergelijken met je ademhaling na een rondje hardlopen.
Als je gespannen bent of veel last hebt van stress, zit je ademhaling hoog, in de borst. Vaak gaat dit gepaard met onnodige spierspanning in schouders en nek. De ademhaling verloopt te snel, waardoor er niet voldoende tijd is om zuurstof op te nemen in je bloed. Het lichaam gaat dan harder werken om toch voldoende zuurstof te krijgen, je hartslag per minuut gaat flink omhoog.
Je aandacht is bovendien in je hoofd, bij alle gedachtes die je hebt en weinig of niet in je lijf!
Kortom een oppervlakkige en hoge ademhaling is niet gezond voor zowel je fysieke als geestelijke gestel.
Door bewust te zijn van je adem en door je ademhaling bewust en positief te beïnvloeden, kun je zelf bijdragen aan je gezondheid.
Bewust zijn van je ademhaling houd je in het hier & nu
Bewustworden van je ademhaling is essentieel voor een gezonde ademhaling.
In je dagelijks leven is je lijf vaak op de ene plek terwijl je gedachten elders zijn. Maar wanneer jij je bewust bent van je inademing en je uitademing breng je je geest terug naar je lichaam.
Even stilstaan, geen spanning, geen druk, maar alle aandacht bij en voor jezelf.
Je bent aan-wezig, helemaal met je aandacht in het hier & nu. Deze aanwezigheid geeft rust en ontspanning. Alle gedachten die in je hoofd rond dwarrelen, kun je (meer) laten voor wat ze zijn.
In het licht van jouw aandacht, wordt je ademhaling vanzelf langzamer en dieper!
Tips om bewuster met je aandacht bij je ademhaling te zijn:
- Neem regelmatig een time-out om een paar minuten even heel bewust je ademhaling te volgen en tot rust te brengen. Zeker als je merkt dat je te hoog en teveel ademhaalt, kun je je ademhaling heel bewust naar je buik laten zakken en een paar minuutjes heel bewust volgen.
- Alles wat je aandacht geeft groeit, dus hoe vaker jij hier bewust tijd voor vrij maakt, hoe makkelijker en natuurlijker het wordt om vanuit je buik te ademen. En hoe sneller je zult opmerken wanneer je ademhaling zich versnelt en de spanning zich opbouwt.
- Zet geen onnodige spanning op de nek en schouder spieren (als je hier veel spanning hebt, gaat dit vaak gepaard met een borstademhaling) Als je hoog ademt of dat je schouders bijna bij je oren zitten, breng je schouders dan heel bewust omlaag en richt je aandacht op je ademhaling, adem heel bewust naar je buik.
- Een kleine meditatie die je met bewuste afstemming op je ademhaling kunt doen is: ‘Ik adem in en ben in het hier, ik adem uit, ik ben in het nu, of inademend zeg je tegen jezelf ‘hier’ en uitademend ‘nu’. Gedachten krijgen geen kans, je bent met je aandacht bij je adem in het hier en nu.
- Boek een sessie bij mij in de praktijk. Een ademsessie werkt helend en bied je de mogelijkheid om spanningen en opgeslagen emoties en blokkades los te laten. Ik leer je adem en mindfulness oefeningen die je thuis kunt toepassen
Geef een reactie