Sinds April van dit jaar heb ik een moestuin in de kas. Nooit gedacht dat ik naast leren moestuinieren ook zoveel over mijn persoonlijke ontwikkeling zou leren…
Ook al had ik totaal geen verstand van moestuinieren, ik ben er onbevangen ingegaan. Een beetje zoals Pippi Langkous: ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!’ .
Door de corona maatregelen viel mijn praktijk stil, hierdoor had ik alle tijd om me onder te dompelen in het moestuinieren.
Ik ontdekte dat een moestuin een fantastische metafoor is voor je persoonlijke ontwikkeling!
Wat wil ik oogsten
Waar wil ik straks de vruchten van plukken?
Omdat ik een kavel bij een bestaande moestuin kon huren, hoefde ik me niet druk te maken over de grond. Die was al voorbewerkt en klaar gemaakt om vruchtbare groei en bloei te bevorderen.
Een gezonde grond is een essentieel onderdeel, want als je grond niet schoon, optimaal en vruchtbaar is, kun je erin zetten wat je wilt, maar zul je teleurgesteld raken in de opbrengst. En dat zou zonde zijn van alle energie die je erin stopt!
De start van mijn moestuin begon voor mij met de vraag ‘wat wil ik straks oogsten?’. Ik moest nadenken over waar ik straks letterlijk de vruchten van wilde plukken.
Ik heb een aantal dingen zelf gezaaid, maar heb ook jonge plantjes bij het tuincentrum gehaald.
Alles wat je zelf zaait is super leuk om te volgen qua ontwikkeling, maar je moet hier wel veel geduld voor hebben voordat je kan oogsten. Terwijl jonge plantjes zetten sneller voor oogst zorgt en ik hier weer veel van kon leren van hun manier van groeien.
Een mooie combinatie dus om het zo aan te pakken!
De juiste zorg is essentieel
Daarna mocht ik me inleven in de wensen van het plantje voor optimale groeimogelijkheden.
Het ene plantje wil namelijk graag veel water, terwijl de ander graag dieper wil wortelen om uit de diepte haar water en energie te halen. Sommige plantjes zijn kwetsbaar en hebben een steuntje in de rug nodig of juist ruimte om de hoogte in te groeien om daar te floreren.
Sommige planten namen zoveel ruimte in, dat ze andere totaal overwoekerden en geen licht meer gunden. Zoals de broccoliplant met haar grote bladeren die mijn zelf gezaaide peentjes geen ruimte en onvoldoende licht gaven om te groeien. Waardoor ze er 2 keer zo lang over deden om tot wasdom te komen.
Leerlesje voor de volgende keer – want al doende leert men is de uitdrukking en dat is zo waar!
Juist de afwisseling van langzaam groeiende en snel groeiende planten maakt het moestuinieren zo leuk en afwisselend.
Niet alles hoeft snel te gaan, geduld is een schone zaak: je geduld wordt meer dan beloond met de zoetste vruchten!
Overvloed
Het zelf telen van groente betekent overgave aan het natuurlijke groeiproces van de betreffende plant. Het betekent goed verzorgen en oogsten wanneer de tijd daar rijp voor is. En het betekent ook de plant alle ruimte geven om vrucht te kunnen dragen.
Dan creëer je een overvloed aan oogst.
Bij bijvoorbeeld meloen en komkommer vraagt de plant om vruchtvorming laag bij de grond eraf te halen, zodat de plant goed stevig kan wortelen en een dikke stam kan maken. Wat nodig is om de rijkdom aan vruchten te kunnen dragen. Doe je dat niet (omdat je het zonde vindt van de vrucht die zich aan het ontwikkelen is), dan levert je plant uiteindelijk minder vruchten op en is er kans dat de plant knakt onder het te zware gewicht. Je overbelast de plant hier eigenlijk mee.
Niet te vroeg willen oogsten, want dan is het nog niet rijp genoeg en kun je er niets mee. Maar ook weer niet te lang wachten, want dan schiet de plant door en gaat de smaak verloren.
Het vraagt goed kijken en invoelen!
En wat doe je met al die oogst?
Soms heb je zoveel van hetzelfde in één keer, dat krijg je niet allemaal op.
Je kunt er natuurlijk iemand anders heel blij mee maken, maar je kunt ook wat oogst opslaan voor later gebruik.
Vroeger deden ze niet anders: groenten inmaken, op zuur zetten, jam van fruit maken…. Omdat ik volop de tijd had, ben ik gaan uitzoeken hoe dat moet, met als resultaat al een aardige voorraad voor later als de moestuin stil komt te liggen.
En zo is ook de nieuwe tak van praktijk HartsTocht ontstaan: Nature Love. Ik maak puur natuur producten voor onder andere persoonlijke verzorging die je bij me kunt kopen .
De goudsbloemen uit mijn tuintje heb ik verwerkt in een heerlijke voedende handcrème. Niet overbodig om te gebruiken in deze tijd van vaker je handen wassen!
Als jij het leuk vind om meer te lezen over de producten van Nature Love, meld je dan aan voor mijn besloten facebookgroep.
In deze groep post ik ook allerlei zaken die te maken hebben met puur, bewust en natuurlijk leven. Ik inspireer je graag!
https://www.facebook.com/groups/1167238616946079
Ik ben intussen vele inzichten rijker. Niet alleen over hoe ik moet moestuinieren, maar zeker ook over hoe ik optimaal voor mezelf kan zorgen, zodat ik op een natuurlijke manier kan ontwikkelen en groeien. Net als de planten in mijn moestuin.
* Zorgen voor vruchtbare grond is de basis van alles.
* Alles wat niet wenselijk is, moet je met wortel en al verwijderen, anders gaat het woekeren.
* Zonlicht is nodig voor groei, het geeft warmte en licht. Zorg dat niets dit zonlicht in jou tegenhoudt!
* De natuur neemt de tijd, voor alles is een eigen ritme. Dit ritme eren zorgt voor maximale groei en daarmee overvloed, maar met minimaal energie verlies.
* Ruimte creëren om optimale groei te stimuleren. Daadwerkelijk ook ruimte innemen om verder te kunnen ontwikkelen.
* Bescherming bieden waar nodig. Soms zijn er ‘beestjes’ die graag willen snoepen van wat jij hebt, dat mag je beschermen.
* Alles wat je aandacht geeft groeit!
Bij natuurlijk ZIJN coaching maak ik gebruik van de natuur (en dus ook de moestuin) als metafoor.
Heb jij behoefte om eens samen met iemand naar jouw persoonlijk proces te kijken?, loop je wellicht ergens vast of krijg je de vinger maar niet op de zere plek van waarom de dingen niet gaan zoals jij ze graag zou zien?…… Voel je dan welkom om een afspraak te maken.
Geef een reactie