Van je (hoog)sensitiviteit je kracht maken begint met erkenning en acceptatie van je (hoog)sensitieve aard. Maar hoe doe je dat dan, je (hoog)sensivititeit accepteren en tot je kracht maken?
Daarvoor heb ik het coachtraject ‘krachtig sensitief’ ontwikkeld.
Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 15 a 20% van de bevolking een hoogsensitieve aanleg heeft. Hoogsensitiviteit is geen stoornis, maar een aanleg die zich kenmerkt in een verhoogde gevoeligheid voor interne prikkels, externe prikkels en indrukken van buitenaf.
De oorzaak is gelegen in het zenuwstelsel, het ontvangstapparaat van prikkels. Bij een HSP is dit ontvangstapparaat heel gevoelig afgesteld, waardoor al op heel subtiel niveau prikkels worden waargenomen.
Door het hebben van een heel verfijnd afgesteld zenuwstelsel worden er allerlei prikkels opgevangen die de meeste anderen ontgaan. Daarbij is er meer tijd nodig om al die prikkels te verwerken en een plekje te geven.
Kenmerken van hoogsensitiviteit
Een pasklare karakteromschrijving geven voor een HSP is lastig, omdat iedere HSP naast zijn sensitieve aanleg ook nog tal van andere karaktereigenschappen bezit die de betekenis voor de sensitiviteit anders maken.
Er zijn veel verschillende kenmerken, onder te verdelen in 4 niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Klik hier voor “Lijst van kenmerken volgens het LiHSK”
Deze kenmerken zijn omschreven voor kinderen, maar geven ook een goed beeld van de kenmerken die je als volwassene in jezelf kunt herkennen. Al die kenmerken in hun geheel gelden weer niet voor iedere HSP, want zoals ook ieder mens uniek is, zo is ook iedere HSP uniek in zijn of haar ZIJN.
Samengevat kun je wel stellen dat een HSP een individu is die gevoelig is voor indrukken en heel subtiel waarneemt.
Van klacht naar kracht
Veel hoogsensitieve personen ervaren last van het hoogsensitief zijn. Door de diepgaande verwerking van indrukken en belevingen lopen HSP’s een hoger risico op ‘overprikkeling’
Verschillende prikkels belasten gelijktijdig het zenuwstelsel, zoals geluiden, licht, geuren, gedachten en gevoelens.
Wanneer er meer prikkels en indrukken binnenkomen dat er verwerkt kunnen worden, ontstaat overprikkeling. Het lichaam maakt in een rap tempo stress hormonen aan, het deel van het zenuwstelsel waar je geen invloed op hebt, wordt geactiveerd en zorgt ervoor dat je in een staat van alertheid komt. Met als gevolg een rusteloos en opgejaagd gevoel.
Als hoogsensitief persoon moet je er voor jezelf rekening mee leren houden dat je zenuwstelsel meer tijd nodig heeft dan bij een gemiddeld ander persoon om al die prikkels te verwerken. Er is dus meer tijd nodig voor rust.
Krachtig sensitief
Je eigen leven leiden in plaats van lijden, leven vanuit je hart, erkenning en acceptatie van je sensitiviteit en deze als kwaliteit in kunnen zetten in plaats van in de lasten te blijven hangen. Het sleutelwoord hiervoor is aandacht. Wat je aandacht geeft groeit, geef je aandacht aan je onzekerheden, aan je beknellende patronen of de verwachtingen van anderen waaraan je wilt voldoen, dan zal dit groeien. Of geef jij je aandacht aan waar jij oprecht je aandacht aan wilt geven, dan zal dat groeien.
Uiteindelijk moet je het allemaal zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen!
Heb je behoefte aan ondersteuning, aan iemand die vanuit professioneel oogpunt eens met je meekijkt, kijk dan eens bij mijn individuele coachtraject voor vrouwen ‘krachtig sensitief’
Ik ben gecertificeerd HSP coach en lid van het landelijke netwerk hspbegeleidingnederland: http://www.hspbegeleidingnederland.nl/