Gevoelig zijn voor prikkels
Hoogsensitiviteit is een wetenschappelijk aangetoond persoonlijkheids kenmerk. Elke van Hoof, klinisch psycholoog gespecialiseerd in hoogsensitiviteit legt het als volgt uit: ‘het lijkt erop dat mensen die geen hoogsensitiviteit als persoonlijkheids kenmerk hebben een soort filter hebben in hun informatie verwerkingssysteem. Bij een hoogsensitief persoon ontbreekt deze filter, waardoor er dus relatief veel informatie binnenkomt. Ook is bij hoogsensitiviteit de ervaring en beleving van emoties en gedachten intenser. Daardoor kun je bijvoorbeeld sneller moe, emotioneel of overprikkeld raken’.
Wat is overprikkeling nu eigenlijk?
Overprikkeling betekent dat je over de grens heen gaat van de hoeveelheid prikkels die je kun verwerken.
De symptomen van overprikkeling zijn o.a.: snel geïrriteerd zijn, moeite met concentratie en focus, slecht slapen, verstoorde spijsvertering, hoofdpijn, snel moe zijn en lusteloosheid.
Als je over een lange periode te veel prikkels binnen krijgt dan je kunt verwerken, kun je er zelfs allerlei fysieke en geestelijke klachten van krijgen zoals chronische vermoeidheid, een burn-out, angsten, depressie of ernstige spijsverteringsklachten.
Het is dus essentieel om overprikkeling voor te blijven! Hoe? dat vertel ik je in onderstaande 7 tips.
7 tips om overprikkeling te voorkomen
- Zorg voor een goede balans tussen in en ontspanning: kijk per week in je agenda om te zien welke dingen er allemaal instaan en beoordeel welke van die dingen veel prikkels geven en dus energie kosten en welke je juist energie geven. Zorg voor een gezonde balans tussen deze twee!
- Plan TVM, ofwel ‘tijd voor mezelf’ in je agenda, niet aan het eind van de dag pas, maar juist ook tussendoor. Laat de TVM het eerste zijn dat je iedere dag voor jezelf inplant! De rest van je activiteiten plan je daar omheen!
- Maak een oplaadlijstje van dingen waar jij van ontspant en hang die goed zichtbaar op. Als je overprikkeld bent en niet goed meer na kunt denken wat te doen om te ontspannen, kijk je op je lijstje en kies je er iets uit om onmiddellijk te gaan doen.
- Hou een maand lang een activiteiten dagboek bij en schrijf achter iedere activiteit die je gedaan hebt of je er energie van kreeg of dat het je juist energie kostte. Met deze kennis kun je voortaan je agenda inplannen: vermijd energievreters of doe in ieder geval niet meer dan 1 energievretende activiteit per dag.
- Leer meditatie technieken. Meditatie gaat over het leren richten van je aandacht en het tot rust brengen van je gedachten. Alles wat je aandacht geeft groeit, heel belangrijk dus om je aandacht te geven aan die dingen die jij wilt laten groeien.
- Ben je overprikkeld: accepteer dat je overprikkeld bent in plaats van er tegen te vechten of het te ontkennen. Op het moment dat je tot inzicht komt dat je teveel hebt gedaan en je emmertje spreekwoordelijk helemaal vol zit, plan je heel bewust rusttijd in. Verwen jezelf, ga lekker de natuur in en zet je mobiel even uit. Voel wat je nu nodig hebt en geef hier gehoor aan!
- Leer jouw eerste signalen van overprikkeling kennen. Wat merk je in je lichaam, aan je emoties of gedachten? Breng dat voor jezelf in kaart, zodat je tijdig kunt ingrijpen wanneer de eerste signalen zich voordoen.
Coachtraject ‘krachtig sensitief’
Vanwege jouw sensitiviteit ben jij je heel bewust van je omgeving, waardoor je vaak onbewust meer met je aandacht naar buiten gericht bent dan naar binnen. Waar je aandacht is, is je energie. Als je veel met je aandacht buiten jezelf bent, dan is je energie dat ook . Wat helpt is om je aandacht eerst naar binnen te richten en van daaruit pas naar de buitenwereld.
Tja, makkelijker gezegd dan gedaan. Uit eigen ervaring weet ik hoe lastig dat is als je nog midden in overprikkeling zit of je sensitiviteit eerder als een last dan als een kracht ervaart. Daarom heb ik het coachtraject ‘krachtig sensitief‘ ontwikkeld.
Wil jij hier graag meer informatie over of eens met mij van gedachten wisselen of dit wellicht iets voor jou is. Vraag dan vandaag nog een gratis en vrijblijvend inzicht gesprek aan.
Geef een reactie