Hoe je jezelf voedt, zowel geestelijk, emotioneel als fysiek is van essentieel belang voor je eigen welbevinden. Dat heb ik zelf aan den lijve ondervonden. Als ik naar mijn kinderjaren kijk dan wist ik eigenlijk intuïtief heel goed wat wel en niet zuiver en bruikbaar voor mij was. Maar daar werd niet voldoende naar geluisterd, de schijf van 5 voerde de boventoon en ook wat de gezondheidszorg zei dat goed was, werd opgevolgd. In mijn puberteit wilde ik niet buiten de boot vallen bij mijn groepsgenootjes en ging ik meer suiker nuttigen dan goed voor mij was en kwam een paar kilo aan. En dat terwijl ik in mijn kindertijd weinig snoepte, ik gaf er simpelweg niet om en nam liever een appel of iets hartigs te eten. Toen ik ging trouwen en in die tijd ook meteen mijn eerste full-time baan kreeg, ging het gemak overheersen van wat ik voelde te moeten eten. Mijn kasten stonden vol met pakjes saus, blikken soep en pakken van knor wereldgerechten. Het was meer mezelf vullen dan voeden en de kilo’s vlogen eraan. Als ik nu foto’s van mezelf terugzie, schrik ik me echt rot. Wat ik zie is een heel opgeblazen meisje met doffe ogen en weinig levenslust.
In dit tijd wist ik ook nog niets van hoogsensitiviteit af en voelde ik me vaak ‘anders dan een ander’ wat op zich een rot gevoel was, want ik voelde me daardoor vaak niet goed begrepen en trok me steeds meer terug in mijn schulp. Mijn lijf werd hiermee ook letterlijk een beschermingsbuffer en die extra kilo’s fungeerden ook als pantser naar de buitenwereld waar alle prikkels keihard op mij afkwamen en waar ik me toen geen raad mee wist.
Door de opleiding holistische kindertherapie met als specialisatie hoogsensitiviteit heb ik geleerd om die beschermingsbuffer los te laten en weer te gaan vertrouwen op mijn eigen gevoel, weer te luisteren naar mijn intuïtief die loepzuiver is en heel goed weet wat wel en niet goed voor mij is. Door emotionele ballast los te laten, viel ik kilo’s af. Maar toen ik me ging richten op de vijfelementenvoedingsleer vlogen er nog meer kilo’s af. Ik weeg nu 52 kilo, maar ik voel me meer geaard en gecentreerd dan toen ik nog 65 kilo woog. Mensen vragen mij heel vaak hoe ik toch zo slank blijf en zo lekker in mijn vel. Daarom dit blog, om mijn ervaring te delen in het stukje bewustwording wat voeding voor je doet en kan doen. En om te delen wat voor mij de belangrijkste dingen zijn met betrekking tot voeding en me lekker in mijn vel voelen.
De vijfelementenvoeding is een belangrijke leidraad voor mij, het komt voort uit de traditionele Chinese geneeskunde. Het is geen dieet, maar een leefwijze met een holistische visie. Het vertelt over wat voeding voor je doet, zowel fysiek, emotioneel, mentaal als spiritueel. De eigen verantwoordelijkheid staat centraal: wat kun jij doen voor je eigen gezondheid? Je zorgt voor je lichaam in interactie met de seizoenen en je voedt je lichaam naar gelang het beste voor jou is. Als je je midden goed voedt, kun je intuïtief voelen wat wel en wat niet goed voor jou is.
De maag en de milt representeren volgens de Chinese leer je complete spijsvertering en zijn DE organen van je midden. Je midden voeden is daarom heel belangrijk. Het maakt dat je je eigen centrum goed voelt en dat je een stabiliteit kunt voelen in je eigen lijf. Als je maag en milt goed functioneren, kun je intuïtief goede keuzes maken m.b.t. voeding, maar ook m.b.t. welke geestelijke voeding je wel en niet tot je moet nemen.
Goed in je midden zitten, gecentreerd zijn is voor iedereen van belang, maar zeker voor hoogsensitieve personen, omdat zij nog al eens moeite hebben met de aanwezigheid in hun eigen lijf, daar stabiliteit voelen en geaard zijn. Bovendien zullen juiste voeding en een evenwichtig eetpatroon hoogsensitieve personen weerbaarder maken voor gevoelens van angst en stress.
Wat ik vooral geleerd heb vanuit deze filosofie is: “neem geen voeding die je lichaam niet als eetbaar herkent en eet wat je lichaam wel herkent: vul jezelf niet, maar voedt jezelf!”
Neem geen voeding tot je die je lichaam niet als eetbaar herkent!·
* vermijd e-nummers: e-nummers zijn toevoegingen (additieven) die de voeding meer smaak geven, een aantrekkelijk kleurtje geven en goedkoper maken. In kant en klaarmaaltijden of b.v. pakjes saus zitten veel e-nummers. Natuurlijke ingrediënten zijn namelijk duurder en door deze ingrediënten te vervangen voor chemische en kunstmatige ingrediënten wordt het product goedkoper in prijs. Maar het lichaam herkent het niet als voeding, waardoor het moeilijker verteerbaar is en onnodig veel energie kost om deze voeding weer af te breken.
* vermijd geraffineerde suiker: suiker voegt niets toe aan je gezondheid, het breekt je lichaam af, terwijl je met voeding juist je lichaam op wilt bouwen en energie wilt geven. Geraffineerde suikers zijn bewerkt en tal van fysieke, mentale en emotionele klachten zijn hieraan te wijten, zoals vermoeidheid, energieverlies, hoofdpijn, slecht kunnen concentreren hyperactiviteit, over-emotioneel reageren…
* vermijd slechte vetten: verzadigd vet heeft een slechte invloed op de gezondheid en dat met name op het cholesterolgehalte van het bloed en daarmee het risico op hart en vaatziekten.
Aan te bevelen: Eet wat je lichaam herkent als voeding!·
* koken met pure, verse en onbewerkte voedingsmiddelen.
* je voeding kun je heel lekker op smaak brengen met verse en gedroogde kruiden, die ook nog eens de spijsvertering bevorderen.
* gezonde alternatieven voor geraffineerde suiker zijn: gedroogde vruchten (dadels zijn heel geschikt om bv je cake op een natuurlijke wijze mee te zoeten) en kokosbloesemsuiker (zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel niet zo snel stijgt als bij geraffineerde suiker wel het geval is).
* je lichaam heeft vet nodig, o.a. om je cholesterol in balans te houden. gezonde vetten zijn: kokosolie, olijf en sesamolie om in te bakken, roomboter of grasboter op je boterham. Kokosolie en roomboter worden direct door het lichaam verbrand en geven dus snel energie. Ze worden dus niet als vet opgeslagen in je lichaam, wat bij verzadigde vetten wel het geval is.
* Drink gedurende de dag gekookt water, dit ondersteunt de spijsverteringsorganen en je helpt hiermee je lichaam om zich te ontdoen van afvalstoffen. Met als resultaat: je voelt je helder en fit. (NB. het drinken van koud water is juist belastend voor je spijsvertering!)
* voeding voor je midden: zoet geeft energie.
Over dit laatste zal ik nog eens een apart blog wijden. Het gaat hierbij uiteraard niet om het nuttigen van zoet in de zin van geraffineerde suikers, maar om pure voeding die zoet van smaak is. Zoete groenten, gezonde vetten, eiwit en granen. Meer hierover in mijn volgende blog over voeding van het midden.
Tot slot wil ik je nog meegeven om iedere dag met rust, smaak en plezier te eten!
Geef een reactie