In een eerder blog over ‘je lichaam voeden of vullen’ heb ik beloofd nog een apart blog te wijden aan ‘voeding voor je midden’. Ik vind het belangrijk om over dit onderwerp een blog te schrijven, omdat in je midden zijn van essentieel belang is om goed te kunnen functioneren, maar ook om je staande te houden in de hectiek van deze maatschappij.
Veel mensen en met name mensen die hoogsensitief zijn, vinden het moeilijk om goed geaard te zijn. Goed geaard betekent voor mij met beide benen op de grond, goed in je eigen lichaam aanwezig zijn en in verbinding zijn met jezelf, maar ook met alles wat om je heen gebeurt. Niet jezelf verliezen in wie of wat dan ook, maar als een boom stevig geworteld in moeder aarde. Vrijwel de meeste hoogsensitieve mensen hebben hier moeite mee, om goed geaard te zijn en gedurende de dag ook te blijven. Goed geaard zijn, is ook goed in je midden zijn, in balans. Het geeft je rust en stabiliteit. Voor deze rust en stabiliteit kun je heel goed zelf zorgen, ook al draait de buitenwereld nog zo hard om je heen. Vergelijk het met een wiel: de as van het wiel staat stil, de spaken draaien daaromheen. Als jij in het as van je wiel kunt blijven (in je midden dus) kun je de buitenwereld en de hectiek van de maatschappij daaromheen laten draaien, zonder je balans en stabiliteit te verliezen. Hier zijn allerlei oefeningen voor om dit te leren, maar daarover gaat dit blog niet. Wellicht weer voer voor een volgend blog?
Met voeding kun je jezelf een goede stabiliteit geven, een gevoel van aarding en verbinding, in je midden zijn. Heel belangrijk is dat je kunt verteren wat je tot je neemt, zowel qua fysieke als geestelijk voeding.
Hoe je eten verteert en verwerkt is voor iedereen uniek, volgens de 5 elementenvoedingsleer is de basis is ‘het voeden van je midden’. Binnen deze leer behoren alle organen in paartjes van 2 tot een specifiek element, met de daarbij behorende eigenschappen. De spijsverteringsorganen maag en milt behoren tot het element aarde en worden de organen van het midden genoemd. Het gaat hier niet alleen om de anatomische organen, maar om een compleet systeem met een heleboel taken en functies. De maag kun je vergelijken met een koekenpan: hier komt je voeding in terecht en vindt de 1e splitsing plaats. De milt kun je zien als het vuurtje dan onder de koekenpan brandt. Dit vuurtje verwarmt de voedingsmiddelen in de pan en kookt ze gaar.
Zoals ik al eerder noemde, goed kunnen verteren heeft niet alleen betrekking op het verteren van je voeding, maar ook op het verteren van geestelijke voeding: informatie die van buitenaf tot je komt, emoties, gedachten moet je allemaal kunnen verteren! Een gezonde milt zorgt ervoor dat je een rustige geest hebt, werkt je milt niet goed, dan zul je meer neiging hebben tot piekeren en in allerlei gedachten rond blijven dwalen, een bekend gegeven voor heel veel (hoogsensitieve) mensen. De milt zorgt dus voor stabiliteit, zowel fysiek als geestelijk. Een andere belangrijke werking van de milt is ‘het vermogen om goed te kunnen zorgen’. In 1e instantie gaat het erom dat je goed voor jezelf kunt zorgen. Wanneer je jezelf verwaarloost met voeding, maar ook door jezelf bv continu weg te cijferen in het belang van anderen, dan raakt je milt uit balans. Ook weer een gegeven dat veel hoogsensitieve mensen zullen herkennen, teveel met anderen bezig zijn!
Koude voeding werkt de werking van de milt tegen: als de milt teveel koude voeding te verwerken krijgt, moet het verteringsvuur heel hard werken. Op een gegeven moment raakt het verteringsvuur verzwakt, met als gevolg een slechter werkende spijsvertering en een tekort aan warmte voor de rest van het lichaam. (b.v. continu koude handen en voeten hebben). IJskoude dranken en ijskoud eten beschadigt je midden, je geeft hiermee je milt een shock en blust het verteringsvuur. Het lichaam kan de voedingsstoffen niet meer opnemen en raakt hierdoor uit balans.
Ook sterk bewerkte en kunstmatige ingrediënten verzwakken de milt, omdat de milt dit niet als voeding herkent en hierdoor ook niet kan transformeren, waardoor er uiteindelijk alleen maar onzuivere stoffen in je lichaam achterblijven. Terwijl natuurlijke en pure ingrediënten juist heel goed zijn voor een optimaal werkende milt en je hiermee een goed ‘onderbuikgevoel’ kunt ontwikkelen. Wat weer heel belangrijk is om te kunnen voelen wat goed voor je is, zowel met betrekking tot fysieke als geestelijke voeding: wat voedt je en wat niet? wat voelt voor jou zuiver en wat niet? welke prikkels kun je verwerken en welke niet?
Milt houdt van zoete voeding, let wel de zoete voeding die de milt versterkt. Steeds trek hebben in zoet, is een vraag van de milt die goed gevoed wil worden. Niet met snoepen en het eten van geraffineerde suikers, want dat verzwakt de milt juist, maar met het nuttigen van volwaardige voeding. Je versterkt de milt met het nuttigen van mild zoete voeding, zoals zetmeelhoudende groenten (pompoen, bataat, wortel…), granen, vlees, vis, gevogelte, ei, peulvruchten, vet en olie. De zoete smaak harmoniseert, ontspant en versterkt het midden. Een sterk midden hebben, betekent een sterke vertering hebben en goed gecentreerd en geaard zijn.
.Tot slot wil ik je nog meegeven dat een goed begin van de dag het halve werk is. Begin je dag met een volwaardig en warm ontbijt, zodat je meteen start met goed voor jezelf zorgen, je midden voeden en met een stevig gevoel de dag in kunt gaan.
Ben je geïnteresseerd geraakt in wat de 5elementevoedingsleer voor jou kan betekenen, dan wil ik je van harte mijn collega Jutta Koehler, voedingsconsulent volgens de 5 elementenvoedingsleer aanbevelen. Zij heeft onlangs een boek geschreven om je te helpen de eerste stappen te zetten in de 5 elementenvoeding. Omdat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van een dag is, heeft Jutta hier een boek over geschreven dat heet ‘ontbijt je fit, starten met de vijf elementen voeding’. Meer informatie kun je vinden op www.5elementenvoeding.nl (praktijk Avivan)
Wanneer je de juiste voeding kiest, komt je lichaam steeds meer in balans. Een balans die zowel op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel vlak doorwerkt.
Geef een reactie